Zorg & Welzijn

 

Eén Team Zorgwerkers De Helftheuvel

De mensen die op en rond De Helftheuvel wonen ontvangen zorg en ondersteuning van meer dan honderd thuis- en zorgwerkers. Zij ‘vliegen’ in  vanuit de regio ’s-Hertogenbosch en staan op de loonlijst bij meer dan vijftien thuis/zorgaanbieders. De zorgverlening is per individu waarschijnlijk op orde! Maar het kan beter wanneer er gewerkt zou worden met gebiedsgebonden zorgwerkers. Vaste en vertrouwde zorgwerkers die samen één gebiedsteam vormen, het zou de zorg en ondersteuning ten goede komen! Zekerheid en het gevoel van vertrouwen en ‘bekend zijn met’ dient ieders welbevinden. Voor mensen op hogere leeftijd geldt dat nog meer. 

De Supporters van Alles voor Mekaar De Heftheuvel worden als team de partners van het Team zorgwerkers De Heftheuvel. Beide teams krijgen een informele (dagelijkse) trefplaats in het gemeenschapshuis De Helftheuvel! Hiermee wordt op een eenvoudige manier de onderlinge signalering bevorderd en het geheel aan interventiekracht versterkt!

wijkverpleegkundigen spreekuur SCC De Helfheuvel

De zorgpartners Buurtzorg West, Arons Zorg en Gezondheidscentrum West hebben aangegeven te willen voorzien in een vast verpleegkundig spreekuur in SCC de Helftheuvel. Een open inloopspreekuur zonder een afspraak te moeten maken. Voor niet-westerse allochtone vrouwen is het Gezondheidscentrum op West een “kasteel”!

De zorgpartners geven ook aan dat het Gezondheidscentrum West te ver weg ligt van de doelgroep (wijkbewoners op leeftijd). Zij willen met het spreekuur in het SCC De Helftheuvel naar de doelgroep toe!

inloop spreekuren: wegwijs in de zorg en administratieve 1e hulp

Wegwijs in de zorg en de daaraan verbonden administratieve handelingen. Met een spreekuur op locatie voorzien we in enige hulp hierin. De spreekuren, bemenst door vrijwilligers, worden gehouden op de locaties De Badeloch, Meanderflat, De Compagnie, De Rijzertflat en SCC Helftheuvel. Met de vaste spreekuren willen we deze hulp laagdrempelig nabij bereikbaar maken.


Sociale logeervoorziening

Bij logeerzorg verblijft de oudere op basis van een sociale noodzaak op een andere locatie dan thuis en verblijft daar ook overdag. Op die manier wordt de mantelzorger en/of sociale omgeving ontlast. Het gaat om een ‘planbaar’ tijdelijk verblijf op basis van een sociale indicatie en kan meerdere keren per jaar en op dezelfde locatie plaatsvinden.

Met een lichte kwetsuur naar het JBZ, nergens voor nodig! De logeerzorg “bedden” bieden uitkomst,ook hier betreft het ‘planbaar’ tijdelijk verblijf.

Voor beide voorzieningen geldt dat mensen in hun eigen omgeving blijven, nabij familie en kennissen. Maar ook zijn de zorgwerkers en vrijwilligers waar ze thuis mee vandoen hebben ook nabij.

Opname in een ziekenhuis of zgn. zorghotel in de regio (zorghotel Uden!) en daarmee uit de eigen habitat wordt voorkomen. De zorgkosten hierbij zijn ook aanmerkelijk hoger dan die van de logeervoorziening.


Positieve gezondheid

Machteld Huber introduceerde in 2012 het concept positieve gezondheid in Nederland. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. In deze visie is gezondheid niet meer het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft het concept van Huber omarmd en is onze partner in het uitdragen van het positieve gezondheidsconcept. Het JBZ ziet met ons de kansen om binnen het Bejaardenhuis van de Toekomst het positieve gezondheidsconcept concreet te vertalen. "Onze focus verschuift van behandeling naar het verbeteren van het functioneren in het dagelijks leven. De patiënt en maatwerk staan daarbij centraal."

De rode draad voor ons is het bevorderen van ontmoeting en ontspanning van de bewoners op hoge leeftijd. Nadrukkelijk vóór, dóor en met hen!

Met het JBZ en andere zorgpartners willen wij daarop anticiperen door rond de ontmoetingsmomenten op verteerbare wijze voorlichting te geven over gezond leven. Maar ook voorlichting over het gebruik van beeldbellen en andere technische faciliteiten die wonen aangenamer maken. Met de partners van het Technologie-Huis (een project van Brabant Wonen/Zorg in de Echternachstraat), start 1e kwartaal 2021) werken we samen om senioren te verleiden tot een bezoekje.


In de finale van iemands leven manifesteren zich doorgaans meer en meer zorg- en ondersteuningsvragen. De toegang tot die vragen is niet eenduidig. Al gauw worden de mensen geconfronteerd met de zorgverzekeraar, zorgkantoor, gemeente WMO, etc.

De gemeentelijke toegang op de wijkpleinen functioneert niet optimaal wanneer de zich opstapelende vragen naar zorg en ondersteuning zich aandienen. Eén allesdekkend toegang-servicepunt?

Toegang servicepunt –alle soorten zorg